Positive Reframing

Gedachten onder controle krijgen & Probleemoplossend leren denken

Deze methode geeft je meer inzicht over je eigen gedachten, gevoel en gedrag
Ook leer je meer controle te hebben over je gedachten en positief denken

Pessimistisch vs Optimistisch

Een bekend probleem voor perfectionisten is het piekeren en negatief evalueren over dingen. Je denkt bijvoorbeeld terug aan een situatie die zich afspeelde en beredeneert alle stomme foutjes die zich daarin plaatsvonden. Je raakt in een zogenoemde “spiraal” van negatieve gedachten waarin je het positieve niet meer kan inzien.
Op deze momenten kan het erg moeilijk zijn om te veranderen van gedachten want het is namelijk zo gegaan en jij hebt daar verschillende meningen over.

Laten we daarom ook proberen te realiseren dat de gebeurtenis, die al gebeurd is, niet meer verandert kan worden door jou of een ander. Het is nou eenmaal wat het is, en dan is het aan jou de taak wat je hiermee doet. Ik zal je hiermee verder proberen te helpen, en dan wil ik jou adviseren om dingen eens proberen te bekijken vanuit een ander perspectief.

Mindset

Vraag jezelf dus af of deze voorspellingen of theorieën van jou wel kloppen, heb je daar bewijs voor? Laten we proberen de problemen in ieder geval niet op te kroppen, maar laten we proberen onze problemen op te lossen door ze te confronteren.
We willen dus leren onze negatieve gedachten op zij te kunnen zetten door dingen acceptabel te maken of hier juist het positieve van in te zien.

Ondersteunende video

Drie eenvoudige stappen om te volgen

Allereerst willen we beginnen met het invullen van een G-Schema.
Dit is van belang om meer bewust te worden van je gedachten, gevoelens en gedrag. Het creëert inzicht over je eigen houding en manieren van handelen.
Het menselijk brein circuleert zich voornamelijk rondom deze onderdelen.
Je gedachten creëren je gevoel, en dit creëert ook weer je gedrag en zo verder. Het is daarom van belang om te weten hoe deze cirkel bij jou rondgaat, en om daar grip op te krijgen zodat je de baas leert te zijn over je eigen brein.

Schrijf dit op papier, of ga het lijstje langs in je hoofd.
Door hier bewust van te worden, maak he het makkelijker voor jezelf om erachter te komen wat de situatie met je doet en wat je daarmee kunt doen.

Breng je eigen gedachten, gevoelens en gedrag in kaart

Nu heb je voor jezelf de situatie geformuleerd en wat jou gedachten, gevoel en gedrag daarbij is.

“Maar wat moet ik hiermee? Ja ja… ik snap dat ik negatief denk, maar ik ben niet tevreden met de situatie en dat is volkomen terecht!”

Het lijkt misschien erg lastig om deze gevoelens/gedachten op zij te kunnen zetten op het moment, maar blijf in jezelf geloven want uiteindelijk heb jij dit allemaal zelf in de hand.

Hoe dan ook, jij komt er wel uit!

Stuur je eigen gedachten, gevoelens en gedrag

Als laatst probeer je deze negatieve gedachten te weerleggen waarom dit wellicht niet belangrijk voor je moet zijn, of je probeert de gedachten in een positief daglicht te zetten.

“Hoe belangrijk is het gene waar ik mee zit?”
“Wat is het positieve aan de situatie?”
“Wat kan ik hiervan leren?”

Het negatieve omzetten tot het positieve